Храмов празник, с. Воден
Храмов празник, с. Воден / Община Димитровград
110-годишнина на местното читалище "Пробуда 1908" и XII Регионален празник "Свети Иван Рилски Чудотворец", който е и патрон на църковния храм, ще отбележат от 11 ч. днес в димитровградското село Воден. На сцената ще се представят самодейни колективи от общината и други населени места. Организатори са от читалищното настоятелство с подкрепата на община Димитровград, земеделската кооперация "Доверие", кметството и църковното настоятелство на с.Воден.

Празникът е продължение на традиционния, провеждан някога в местността "Св. Иван" в землището на Воден, където край малък параклис се събирало населението от селата Узунджово, Воден и Крепост, разказват от читалището. По-късно в продължение на години параклисът бил изоставен, а празникът- забравен. Свещеното място обаче ежегодно напомня за себе си с необяснимо възникване на пожар на комбайна по време на жътва. Затова през 1993 г. ръководството на земеделската кооперация  "Доверие" в селото поставя двуметров железен кръст на мястото на параклиса и прави курбан за здраве и берекет, разказват от читалището.

От 2007г. е възстановен и празникът в деня на Св. Иван Рилски, като инициатори са читалището, земеделската кооперация, църковното настоятелство и кметството на с. Воден.