Зъболекарите от областта сключиха договори за работа с РЗОК
Зъболекарите от областта сключиха договори за работа с РЗОК / sxc.hu

 През тази година 104  зъболекари от индивидуални и групови практики ще обслужват здравноосигурени пациенти от област Габрово по линия на здравната каса. За целта са сключени 95 договора. В община Габрово зъболекарите, които ще работят с РЗОК са 66 , в Севлиево - 21, в Трявна - 10  и в Дряново - 7. Лекарите по дентална медицина, които ще работят с РЗОК  са с 1 по-малко в сравнение с 2012г.

На територията на областта няма сключени договори за оказване на специализирана дентална помощ, тъй като няма желаещи да сключат такъв.

През тази година няма изменение във вида и броя на денталните дейности по линия на НЗОК, които се ползват от здравноосигурените пациенти:

За лица над 18г. - 1 преглед /+1 за бременни/  и две дейности /пломба иили изваждане на зъб, вкл. упойката/. Няма промяна в частта доплащана от пациентите. За прегледа здравноосигурените пациенти доплащат 1,80лв., а за другите две дейности - по 4 лв. Има увеличение на частта, която касата заплаща за някои от дейностите.

Всички деца до 18-годишна възраст ползват през 2013г по линия на здравната каса следните видове дентални дейности:обстоен преглед за установяване на зъбен статус ;пломба /вид на материала -амалгама или химичен композит/,вадене на временен зъб, вадене на постоянен зъб, лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб (включва всички дейности без пломбата);лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб (включва всички дейности без пломбата)

Всяко здравноосигурено лице на възраст до 18 години има право да ползва по линия на здравната каса 1 обстоен преглед и 4 от изброените лечебни дейности за 2013-та г., но не повече от 2 лечения на пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Отново пломбата с амалгама или химичен композит и изваждането на временен или постоянен зъб са напълно безплатни за децата до 18г. възраст, а за останалите дейности има доплащане, съответно - 1,80 лв. за преглед, 4,70 лв. за лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб и 12,30 за лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб.