/ DarikNews.bg, архив
От НАП напомнят на земеделските стопани от Областта, че трябва  да декларират доходите си до 30. 04. 2019 г. както и да опишат получените субсидии през 2018 година. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%.

Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40%.

Самоосигуряващите се лица заплащат 22 лв. на месец за здравна вноска

Регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии (финансиране) през 2018 година, трябва да ги декларират пред НАП и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2, 3 или 6 в зависимост от реда за облагане на доходите.

До 2 седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати и софтуера за продажби

В края на миналата година Националната агенция за приходите проведе информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.