Завърши съдебната сага между Дряновския манастир и Община Дряново
Завърши съдебната сага между Дряновския манастир и Община Дряново / netinfo

Влезе в сила съдебното решение по сагата с Дряновския манастир и Община Дряново, съобщават от пресслужбата на съдебната палата. Повече от 10 години светата обител и Общината спорят за двуетажна сграда в двора на манастира, както и за обезщетение от близо 1 милион лева. Делото се гледа на всички възможни инстанции – първоначално от Районен съд – Дряново, Габровския Окръжен съд, Апелативния във Велико Търново, Върховния касационен съд, като през годините се връща при една или друга институция.

С решение от 9-ти март 2007-ма година на Габровския Окръжен съд материалното   право   на   вземане   на   Община   Дряново против Исторически Дряновски Манастир в размер на 870 865 деноминирани лева, е погасено по давност. Със същото решение се обезсилват и два изпълнителни листа на Окръжния съд от декември 2001-ва година. Според единия манастирът трябва да заплати тази сума на Общината, а втория признава на Община Дряново правото на задържане на недвижим имот, представляващ двуетажна сграда с два подземни етажа и застроена площ 740 кв.м., както и прилежащото й дворно място, намиращо се в северозападната част на двора на манастира. Освен това Окръжния съд осъжда Община Дряново да заплати на манастира,  представляван от Великотърновския митрополит, близо 35 хиляди лева разноски по делото.

След обжалване в законноустановения срок от страна на Община Дряново, с решение от началото на юли 2007-ма година,  Апелативния съд във Велико Търново оставя  изцяло последното решение на Габровския окръжен съд по делото. Общината обжалва и това решение пред Върховния Касационен съд, който, в края на декември миналата година оставя в сила решението на Апелативния съд.

Актът на Върховния Касационен съд е окончателен и не подлежи на обжалване, с което решението на Габровския Окръжен съд влиза в законна сила.