Застъпници за пътна безопасност наблюдават рискови зони
Застъпници за пътна безопасност наблюдават рискови зони / Застъпници за пътна безопасност

16% от водачите не спазват дистанция. 15% се престрояват без използване на мигачи. 14% спират неправилно. Това показват проведените наблюдения от екипи по проект „Застъпници за пътна безопасност“. Младежите имаха задача в рамките на един час да наблюдават място от пътната мрежа, което смятат за рисково, да идентифицират проблемите и да предложат решения. До този момент с проведени 29 такива наблюдения в 17 области на България. Общо са наблюдавани 3928 моторни превозни средства и са констатирани 4917 нарушения, което означава, че в общия случай шофьорите правят повече от едно нарушение.

Интересни са и наблюденията на нарушения, които обикновено се сочат за причини за ПТП с по-сериозни наранявания. 13% шофират без предпазни колани. 11% отнемат предимство. 10% пренебрегват знак „Стоп“. 7% използват мобилен телефон. 6% карат с превишена скорост. Успокоителен е факта, че няма забелязан нито един водач в нетрезво състояние.

Същевременно и пешеходците не остават назад в „надпреварата“ да не спазват закона. Наблюдавани са 1905 пешеходци и са констатирани 709 нарушения. 24% от пешеходците са преминали на необозначено място. 10% са се държали арогантно и обидно. И „само“ 3% са преминали на червен светофар.