Започват реалните дейности по реновирането на сградата на НТС
Започват реалните дейности по реновирането на сградата на НТС / Областна администрация

Реновирането на 13-етажната сграда на бившия Научно-технически съюз започва всеки момент.  Вече текат нужните процедури, избор на строителни фирми,  подписани са необходимите договори, информира на пресконференция днес  Радина  Томова, шеф на дирекцията по регионално развитие и държавна собственост в областна администрация Габрово.

Сградата е държавна, строена е преди близо 40 години. В нея са настанени  структури на държавни институции, в които работят 250 служители, които приемат около 1000 граждани.

"Поддръжката е много скъпа и неефективна. Първо се срути коминът, после изгърмя парният котел, няма аварийно стълбище. Подпали се ел.таблото,  водопроводът се повреди, а държавни средства за ремонти няма", каза областният управител на Габрово Мариян Костадинов.  При разговор с министъра на околната среда и водите Нона Караджова той разбрал, че възможността за финансиране на държавни структури за рехабилитацияа на сгради е чрез кандидатстване пред Националния доверителен екофонд.

Областната администрация разработила проекта, който вече е одобрен. Екофондът предоставя 1 млн. лв. за пълна рехабилитация на сградата. Със средствата ще бъде подменена дограмата, ще бъде извършена хидро и топлоизолация на фасадите и покрива, монтиране на  инвенторни системи  за отопление и поддържане на постоянна температура.

Предвижда поставяне на фотоволтаични панели на всеки етаж под прозорците. Тези панели обикновено се поставят на покрива, но нашето проектантско решение е по-интересно. Още повече, те ще бъдат красив, елегантен елемент на фасадата. Те ще произвеждат 23 хиляди киловатчаса годишно, обяснява Томова.   

На партерният етаж ще бъде изграден център за услуги на хора с увреждания в първия етап на реализиране на проекта, като по-късно ще бъде построено външно аварийно стълбище, панорамен асансьор и кула за принудителна вентилация при пожари.

Освен на средствата от екофонда се разчита и на 200 хил. лв.  по програма Красива България.

Очакваме тази емблематична за габровци, но занемарена сграда, за година -две да стане една от най-модерните, съвременни и красиви сгради в града, допълни областният управител на Габрово.