Заместник-областният управител на Габрово бил единственото назначение на ДСБ във властта
Заместник-областният управител на Габрово бил единственото назначение на ДСБ във властта / Dariknews.bg, архив

ДСБ няма кадрови назначения в Габрово, това стана ясно от думите на общинския председател на партията Ивелин Стоянов. Още преди националния форум от 13 март, той коментира темата.

Добромир Валачев, който е заместник-областен управител, е единствен представител на тъмносините от Габрово във властта. Ивелин Стоянов каза, че той сам ще прецени дали да напусне позицията. Общинският председател на ДСБ каза дни преди националната конференция на партията от 13 март, че това трябвало да стане след нейното провеждане.

До момента Добромир Валачев няма публично изразена позиция по този въпрос. Днес ГЕРБ поиска всички хора във властта, които са посочени от ДСБ и лидера й Радан Кънев, да бъдат оттеглени. От управляващата партията настояват премиерът Бойко Борисов да се яви в парламента и да коментира докога щяло да продължава това.

ДСБ остава в РБ, но като опозиция на управлението

"Няма да пропуснем и министъра на здравеопазването Петър Москов, който при съставяне на кабинета беше посочен като лично назначение на Радан Кънев. Защото се показва, че ПГ на ГЕРБ носи отговорност и подкрепя министрите на Кънев, който сутрин ги признава за свои, а вечер се отрича от тях", заяви от парламентарната трибуна Александър Ненков.

"Питаме още Радан Кънев, след като се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията, няма ли най-сетне да поиска оставката на своя министър Николай Ненчев", допълни той. Ненков припомни още, че на конференцията на ДБС, проведена преди дни,Николай Ненчев сам се припознал като министър на Радан Кънев.

Радан Кънев поиска прошка от ДСБ

"Искаме като законодателна власт, като парламентарна република, да чуем какво ще ни каже премиерът. След това ще вземем своето решение дали да поискаме оставки на определени лица. На определени места са посочвани хора лично от Радан Кънев и тези хора, след като вече не са в управлението, както заявява самият Кънев и ДСБ, трябва да поемат отговорност и да напуснат облагите и постовете, които заемат", подкрепи изказването на Ненкова и Цвета Карастоянова.

ГЕРБ поиска още да бъдат проверени всички договори в кантората на Радан Кънев.