Радан Кънев поиска прошка от ДСБ
Радан Кънев поиска прошка от ДСБ / БГНЕС

Който днес твърди, че Реформаторският блок е успешен политически проект лъже или себе си, или - по-лошо - хората, които са му дали своето доверие. Това каза в началото на 14-то Национално събрание на "Демократи за силна България (ДСБ) лидерът Радан Кънев.

"Реформаторският блок беше създаден, за да проведе политическата битка срещу мафията и корупцията у нас. Но запомнете - битката срещу мафията не е фиксация и самоцел, борбата с корупцията не е национална кауза или още по-малко национален идеал. Това са средства за изчистване на обществото, средства за консолидиране на силите на нацията, за да може тя - единна и силна - да посрещне предизвикателствата на времето, бедите на деня и да се бори с енергията на всеки гражданин за постигане на националните си цели - мир, свобода, единство, справедливост и честно забогатяване", заяви Кънев.

"Мафията живее от днес за утре, от сряда за петък, от лев за лев и от избори за избори. Корумпираният политически елит е органически неспособен да мисли и работи за следващите поколения, той е заровен в престъпленията на настоящето и страха от сенките на миналото", допълни той.

Татяна Дончева пред ДСБ: Да отстраним мутрите и мафията от властта

"Днешната коалиционна формула на Блока и модел на работа дават отговор само на един въпрос - за работните места на 20-ина души, на банките на парламента. Реформаторският блок се оказа успешна формула за осигуряване на тези двайсетина работни места, и може би на още 200 по страната. Но в този си вид не дава отговор на въпроса за над 200 000 безработни, които не могат да си намерят работа в България, за още поне 200 000, които не търсят работа - обезкуражени от липсата на шансове или напротив - успокоени от възможността да виснат на социалните системи без да полагат усилия", обясни той.

"Когато създавах Блока, аз не търсех работа за себе си, нито възможност за неколцина политически лидери да се конкурират помежду си за кадруване по агенции, за минутка на телевизионния екран, за секунда внимание и къшей благосклонност от министър-председателя. Ако беше за това - по-добре да не бяхме го създавали. Партии и коалиции с подобни цели и подобни "успехи" дал Бог в излишък на родината ни", посочи Кънев.

Ще остане ли ДСБ в Реформаторския блок?

Още в началото на приветствената си реч Радан Кънев поиска прошка от делегатите на 14-то Национално събрание на партията. "Простете волните ми и неволни прегрешения към Вас, и дано избирателите  простят на всички ни направените компромиси", обърна се той.

Кънев поиска прошка за "гаранциите, които не осигурих, когато вложих целия ресурс на ДСБ в Реформаторския блок и в управленската коалиция - гаранциите, че нашето усилие ще отговори на нашите ценности и на очакванията на нашите избиратели".