Връзка на касовите апарати с информационната система на НАП
Връзка на касовите апарати с информационната система на НАП / Дарик Габрово

 

Свързването на касовите апарати в България със системата на НАП ще стартира от януари 2011г. и ще приключи до 31.03 2012г. Съвсем актуален и засиленият интерес проявяват фирмите за това как ще се отчитат различните браншове и в каква периодичност.Например,бензиностанциите и фирмите, работещи в рисковите икономически сектори, ще подават информация по - често от по - малките търговски обекти. Обобщената информация от всички фискални устройства ще бъде анализирана от софтуер и екипи ат проверяващи. При подозрение за укриване на обороти, веднага ще се изпращат екипи от НАП за извършване на проверка на набелязаният обект.

С оглед предотвратяване на масовата смяна на фискални устройства се предвижда одобрените към днешна дата модели, към които е възможно свързване на данъчен терминал, да бъдат доработени, в съответствие с изискванията за дистанционна връзка с НАП. Производители и вносителите в България на касови апарати декларират, че над 80% от действащите 480 000 фискални устройства ще могат безпроблемно да изпълняват новото изискване, след преработка за свързването им с допълнителен модул, който ще предава данните в НАП. Модулите ще работят с отделна СИМ карта и ще струват между 100 и 200лв. Разходът за закупуване на допълнителният модул се приспада за данъчни цели от фирмите.

С въвеждането на дистанционната връзка се облекчават процедурите по регистриране/дерегистриране/ на устройствата, което ще се извършва изцяло по електронен път. Отпада изискването за издаването на документи на хартиен носител за регистрация / дерегистрация/ на фискалните устройства и тяхната заверка в НАП в определен срок, съгласно действащите към момента норми.Това на практика означава спестени материални разходи и време от фирмите.

Още едно сериозно облекчение за бизнеса е дадената възможност за съхранение на информацията от хартиените контролни ленти на контролни ленти на електронен носител/КЛЕН/. Това води до сериозно съкращаване на разходите за консумативи, особено за търговски обекти с голям клиентопоток. Съхранението на контролната лента на електронен носител облекчава изключително търсенето на касови бележки от изминал период при рекламации или за целите на отчетността на обекта, както и при проверка от страна на органите на НАП