Първи национален панаир на музейния сувенир
Първи национален панаир на музейния сувенир / Етнографски музей на открито Етър
Първи национален панаир на музейните сувенири се провежда в ЕМО „Етър” на 16, 17 и 18 юни. Събитието включва академичен и търговски панели, творческа работилница, изложба.
 
Началото на Първия национален панаир на музейните сувенири е на 16 юни от 12:30 часа, когато е откриването на изложбата „Майсторство от близо и далеч”. Експозицията е разположена над Дърворезбарската работилница в музея.
 
От 13:00 часа стартира академичната част, в която ще се включат специалисти, чието професионално развитие е свързано със създаването и разпространението на музейни сувенири - дизайнери, финансисти, търговци.
 
„Сувенирът – огледало на музейната идентичност”, е темата, с която Борил Караиванов от Дизайн студио „Редизайн“ ще открие академичния панел на Панаира.
За „Мястото на сувенирния магазин в музея – архитектурна, дизайнерска и търговска перспектива” ще говори Делчо Делчев, представител на Smart FabLab.
 
Евгения Ангелова, главен счетоводител на ЕМО „Етър”, ще представи какъв опит има музеят при създаването и пласмента на сувенирите си.
 
„Икономика на музейните сувенири в чужбина. Сувенирите в Музей „Дом на хумора и сатирата” е темата, която ще представи Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата”.
 
Художникът Янко Янков е насочил вниманието си към „Музейните сувенири през погледа на производителя”. Творецът ще представи добрите практики и проблемите, които съществуват пред развитието на музейната сувенирна индустрия.
След 16:30 часа Академичният панел продължава с отворена дискусия между участниците.
 
Събитията от втория ден на Първия национален панаир на музейните сувенири, 17 юни, започват в 09:30 ч. с „Творческа работилница по дизайн-мислене”, която ще се проведе в лоби бара на Хотел „Странноприемница” в ЕМО „Етър”.
 
В същия час, 09:30, в музея започва Пазарище за сувенири, където свои продукти ще представят музеи, фирми-производители, неправителствени организации и други, които работят в сферата на разработването на музейни сувенири.
 
От 16 до 25 юни във фоайето на хотел „Странноприемницата” към ЕМО „Етър” ще може да се види изложбата „София за вкъщи” - проект на Студио „Комплект”, представящ осем прототипа на сувенири за столицата. Идеята на създателите й е да зададат нови подходи в комуникацията с различни публики. „София за вкъщи” променя възприятието за идентичност на българските сувенири и разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти.

Представените прототипи имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и говорят еднакво добре на българи и чужденци. Поканени са осем дизайнери, които се изявяват в различни сфери – графичен и продуктов дизайн, мода, илюстрация и текстил, бижута.

Организатори на Първия национален панаир на музейните сувенири са: Министерство на културата, ЕМО „Етър” и Сдружение „Български музеи”. Партньори на инициативата са: Studio Komplekt и Smart FabLab.
 

Първи национален панаир на музейните сувенири
Етнографски музей на открито Етър