/ Gabrovo Game Jam

За трета поредна година от 25 до 27 януари в Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - GlobalGameJam

Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите. Домакин и организатор на Gabrovo Game Jam 2019 е Музеят на хумора и сатирата. На инициативата партнират Технически университет Габрово и Великотърновски университет – Факултет по изобразително изкуство. Генерален спонсор на хакатона е технологичната компания Acronis.

Какво представлява GGJ?

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в Музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори те ще направят игри по обща тема, която международните организатори GlobalGameJam ще обявят в деня на старта.

В годините назад е имало теми като: „Ритуал“, „Какво ще правим сега“, „Звукът от сърцебиенето“, „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, ние ги виждаме такива каквито сме ние“, „Вълни”, „Зараза”. Практика в този формат е участниците да имат готова основна идея за игра. В деня на откриването идеите се споделят и намират своите екипи. В рамките на две денонощия игрите се разработвят до ниво прототип, който може да се играе.

Тази година спонсор на Gabrovo Game Jam е глобалната фирма Acronis, която през октомври миналата година отвори офис в България и търси да назначи близо 300 компютърни специалисти. Компанията е световен лидер в технологиите за сигурност. Софийският офис ще бъде европейският център за високотехнологични разработки на компанията.

Едва три месеца след отквирането си и три дни след края на Gabrovo Game Jam, на 30 януари Acronis организира конференция в София, на която ще дойдат световни имена в сферата на киберсигурността. Темата на специализираната конференция е киберзащита и сред гостите освен представители на Google, Microsoft и VMware, ще има и експерти от света на технологиите с отворен код.

В миналогодишното издание на Джема се включиха 5 отбора. Победител стана играта на „FOREIGN DISEASE” на отбора на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” Габрово.

Желаещите да се включат в хакатона имат възможността да се регистрират за участие до 20 януари 2019 на. 

Официалният старт е в 17 часа на 25 януари. В неделя, 27 януари, ще бъдат обявени победителите. Жури ще избере трите най-добри игри. Наградите са предоставени от генералния спонсор Acronis. Оценяването ще става по стандартни критерии, а това което ще търси журито и ще донесе бонус точки на отборите са сюжети и персонажи в игрите, близки до Габрово и габровци - находчиви и пестеливи, предприемчиви, с чувство за хумор, както и присъствието на отличителни символи на града.