Данъци
Данъци / DarikNews.bg
Успешно приключи данъчна кампания 2019 г., съобщават от офиса на НАП в Габрово. Към 30 април в салона за обслужване на клиенти са приети 8501 декларации (по чл. 50 от Закон за данъците върху доходите на физическите лица). От тях 1535 са с баркод, 1855 с електронен подпис и с ПИК 2173 декларации.

Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини в НАП до 29 март

Важно е да се отбележи, че при приетите декларации с ПИК се отбелязва ръст спрямо миналата година с 21,46%. В пощенските клонове в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна са приети 541 декларации.

Данъчните проверяват фирми, за които има съмнение, че са продавали стоки без документ

Повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица в национален мащаб са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис, като 2019-та е първата година, в която електронните формуляри са повече от хартиените. От началото на годината до момента чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП са платени над 70 млн. лв. без такси.

От приходната агенция в Габрово съобщават още, че през 2020 г. декларирането на доходите ще бъде значително по-лесно за хората, които имат ПИК или електронен подпис. Тогава всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от НАП в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при нужда.