/ ThinkStock/Getty Images
Участник в схема за телефонни измами получи условна присъда, признавайки обвиненията на Районната прокуратура в Габрово.

От 31 май до 19 юни миналата година мъжът мамил жертвите си и участвал в пренасянето на пари и накити на две лица от Габрово. 4360 лева е щетата за единия от потърпевшите, 9757 лева - за другия. Измамникът опитал да задигне парите и на трета жертва, но това не станало по независещи от него причини.

Куриози при телефонните измами
 
Първите двама били излъгани, че участват в схема на полицията за залавяне на телефонни измамници. Третата жертва, която не е финансово ощетена, била убеждавана, че дъщеря й е пострадала и се нуждае от лекарско лечения. 

При претърсването са открити пари и други ценности.

В началото на февруари 2018 г. на обвиняемият по телефона се обадило неустановено по делото лице с предложение да работят заедно, като си набавят парични средства чрез извършване на измами по телефона.

Във връзка с това, двамата се уговорили обвиняемия да взема парите, оставени от различни лица, които предварително били въведени в заблуждение от неустановеното лице по телефона, че помагат на полицейски служители, които провеждат акция за залавяне на телефонни измамници или че са необходими пари за операция на техни близки.

Запомнете: Полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата
 
Съгласно постигнатата уговорка, след като неустановеното по делото лице съобщи на обвиняемия местонахождението на оставените от измамените лица пари или бижута, той трябва да отиде до там, да ги вземе и след това да ги остави на определено, посочено от това лице по телефона място, като преди това задържи част от парите за себе си.

Присъдата на първоинстнационният съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Габрово.

темида съд
ThinkStock/Getty Images