Учим се на разделно събиране на отпадъците от италианци
Учим се на разделно събиране на отпадъците от италианци / Дарик Габрово

 

Опитът, който има град Никелино, Италия върху управлението на отпадъците може да бъде приложен и в Габрово според Ренета Кънчева - старши експерт от отдел „Озеленяване, околна среда и чистота". Тя бе един от участниците в експертната група на Община Габрово, която се завърна от италианския град след второто работно посещение там. 

По думите и в Италия контейнерите се заключват, имат номерация и съдържат код на съответния боклук. Хората от Апенините предвиждат от следващата година да въведат нов метод, чрез който да контролират и управляват отпадъците. Идеята там е да бъде въведена чипова система, която да се постави върху черна кофа за смесени отпадъци. По този начин такса смет ще бъде начислявана само върху тази кофа. До нея ще има и други - жълта, зелена и синя кофи, които са за хартия, пластмаса, стъкло и метали, като за изхвърлената смет няма да се заплаща.

За хората, които живеят в къщи с двор италианците са предвидили съдове за домашно компостиране. Те ще могат да поемат кухненски и зелени отпадъци, които престоявайки около месец се превъръщат в тор.

Италианците са намерили и начин, с който да уловят отделящия се газ от сметищата, който в много случаи е причина за тяхното запалване, както е в Габрово. Те го преобразуват в топлина и електричество.

Според Ренета Кънчева със стартирането на проекта за регионално депо в Габрово се прави първата крачка към това, което правят италианците. За да бъде въведена добрата практика обаче трябва да се затегне контролът върху управлението на отпадъците. Освен това трябва да бъде намалено количеството на боклука, както и да се намери начин за неговото оползотворява. „Ако не бъдат събирани отпадъците разделно, такса смет ще продължи да хвърчи до небесата", каза още тя.