Снимка:
Снимка: / Община Севлиево
И тази година Община Севлиево организира редица събития през май - тържествени чествания за 24 май,  местни инициативи, свързани с Априлското въстание и събития, посветени на културата и изкуството.

Културната програма на Община Севлиево за месец май ще започне с Национален фолклорен конкурс за изпълнение на северняшка народна песен „Море песен екна”. Той ще се проведе на 4 и 5 май на площада пред Община Севлиево.

На 9 май в парк „Казармите“ от 10:30 ч. в града ще се проведе Тържество по повод Деня на Европа Деня на победата над хитлерофашизма. Събитието ще се проведе до Паметника на загиналите за освобождението и обединението на българските земи от град Севлиево.

На следващия ден, от 17:30 ч, в Народно читалище „Развитие-1870“ ще има Изложба на школата по изобразително изкуство към читалището.

Важна дата за жителите и гостите на Севлиево тази година ще бъде 14 май, когато започват събитията, свързани със събитията за Априлското въстание в региона. На 14 май от 8:30 ч сутринта в Хаджистояновото училище ще се проведе урок по родолюбие „Спомен за Април 1876”. В същия ден в Галерия „Видима“ от 17:30 ч. ще се проведе и  Изложба-живопис на Група на руските художници в България.

На 15 май от 17:30 ч. започва и изложба в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. Там платната си ще изложат Стефка Николова и Стефан Стефанов.

Жителите на Община Севлиево ще могат да се насладят на спектакъла „Да, господин премиер“ - спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, гр. София. Той ще се проведе на 16 май в Дома на културата „Мара Белчева“.

В Нощта на музеите на 18 май Община Севлиево е подготвила специална програма. По повод Международния ден на музеите ще има специална програма в Хаджистояновото училище с името „Нощ в музея“.

В ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ пък ще се проведе „Нощ в галерията“  по същото време. И двете събития ще започнат от 19:00 часа и ще приключат в 01:00 часа на следващия ден.

Община Севлиево е подготвила и тържествен концерт по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще се проведе на 24 май от 10:30 ч. на площад „Свобода“.

На следващия ден – 25 май от 10:30 ч ще се проведе и Поклонение и възстановка на сраженията по повод 143 години от Априлското въстание. Събитието ще се проведе край с. Кръвеник в местността Боаза и в него ще участва и Национално дружество „Традиция”.

Програмата за месеца ще продължи с Изложба на Дамян Петров, която се открива на 28 май от 17:30 ч. в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“.

На 30 май ще се проведе Годишният концерт, с участието на детската школа по народни танци, Детски фолклорен ансамбъл „Развитие”, Фолклорен ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие-1870” в гр. Севлиево. Концертът ще започне в 18:00 ч. в Спортна зала „Дан Колов“.

По повод Деня на детето – 1 юни Община Севлиево ще подари на най-малките спектакълът „Приключенията на Лиско“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, гр. Габрово. Той ще се проведе в петък, 31 май от 10:30 ч. в  ДК „Мара Белчева”. Входът за спектакъла е свободен.