Стартира международният фестивал BGMOT 2008
Стартира международният фестивал BGMOT 2008 / netinfo
Втори Международен театрален фестивал на спектаклите за един актьор “BGMOT 2008” започва от днес в Габрово. Изявата е част от международната верига на фестивали към ЮНЕСКО. Общо 9 спектакъла- пет български и четири чуждестранни ще участват в надпреварата. Председател на Международното жури е Главният секретар на Международния театрален институт към Юнеско, швейцарецът Тобиас Бианкони.

В петчленното жури са включени още Нина Мазур- Германия, Мария Танана- Литва, Андрей Москвин- Вaршава и Светлана Панчева- драматург в Народния театър в София. Три големи награди Гран при ще бъдат връчени. Те са за “Най- добър спектакъл”, “За мъжка роля” и “За женска роля”. Сред българските актьори, които щевземат участиевъв фестивала са Камен Донев, Параскева Джукелова, Мариус Донкин, Йорданка Стефанова, Ириней Костантинов.

Чуждестранните спектакли няма да бъдат проблем по отношение на езиковата бариера, каза Директорът на габровския театър Невена Митева. Една от постановките е невербална- без текст, друга е с преводач, а в някои от тях се разчита на музиката и танца, добави още тя.