Споразумение за сечите в местността Узана
Споразумение за сечите в местността Узана / netinfo

Споразумение между Сдружението за устойчив туризъм Узана, Регионална дирекция по горите Велико Търново и Държавно горско стопанство – Габровоще бъде подписано до края на седмицата . В него ще бъдат поети ясни ангажименти относно воденето на сечи и извеждането на дървесина от местността Узана. Това стана ясно на среща, проведена между представители на Сдружението за устойчив туризъм Узана, Регионалната дирекция по горите Велико Търново и кмета на Община Габрово Томислав Дончев.

В споразумението ще бъде записано, че Държавно горско стопанство - Габрово ще предвижда извеждането само на неотложни санитарни и отгледни сечи, като сроковете за сеч се съобразяват с летния период. Около туристическите пътеки ще се оставят зони без сеч, временните складове на дървесина ще се разполагат встрани от основните пътища.

Ще се повиши контрола по почистването на сечищата и цялостната горскостопанска дейност в района. Сдружението за устойчив туризъм Узана и Община Габрово ще бъдат уведомявани за предстоящите сечи и други лесовъдни мероприятия. През следващата седмица кметът Томислав Дончев ще проведе среща по въпросите за опазването на местността Узана и с директора на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора.