/ Агенция по заетостта
Нормативно определените срокове за осигурените лица, каквито са повечето останали без работа, спират да текат за периода на извънредното положение. Това е регламентирано в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Кметът на Габрово предлага облеквачане на финасовата тежест на засегнатите от извънредното положение

Заявления, жалби и други документи за парични обезщетения могат да се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, в случай че са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение.

Въвежда се вечерен час за малолетни и непълнолетни в Габрово

Вече се предоставя нова услуга, чрез която хората, посещаващи бюрото по труда, за да се регистрират като безработни, могат на същото място да подадат и заявление за обезщетение, без да посещават и офиса на НОИ.

Заявленията за обезщетения ще се предават на НОИ служебно. Регистрация в бюрото по труда може да се заяви и по пощата или по електронен път към бюрото по труда, в което търсещият работа желае да се регистрира по постоянен или по настоящ адрес.

Контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на Габрово

В условията на извънредно положение бюрата по труда в цялата страна работят и приемат клиенти в офисите си при засилени предпазни мерки, включително и за спазването на карантинния срок за завърналите се от чужбина. На всички, които се регистрират в бюрото по труда, се предлага подходящо за тяхното образование и квалификация работно място, при наличие на такова.

Кметът на Габрово Таня Христова: Останете си вкъщи!

Към момента също се търси работна сила, а свободните места са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта.
Лицата, които не ползват електронните услуги на Агенцията по заетостта или на НОИ и не се възползват от отложените срокове, трябва да предвидят повече време за подаване в бюрото по труда на двете заявления за регистрация като безработни и за обезщетения за безработица, както и да разполагат с изискваните документи. Информация във връзка с получаването на обезщетения за безработица може да се намери на официалния сайт на НОИ.

За връзка с Дирекция „Бюро по труда“ - Габрово се обръщайте на следните контакти:
Адрес: ул. „Цанко Дюстабанов“ № 24
Работно време: от 08:30 до 17:00 часа
Телефон за информация: 066 806 785
Център „Работа“ – тел. 066 806 785
Активна политика на пазара на труда – моб. тел. 0879 005 762
Ел. поща: dbt-gabrovo@mbox.contact.bg
Интернет страница на Агенцията по заетостта
Фейсбук профил