Ще се създава инициативен комитет за Шипка
Ще се създава инициативен комитет за Шипка / netinfo
Румънският бизнес е готов да инвестира и участва в строителството на тунел под Шипка, тъй като той е част от коридор 9 и е изключително важен за развитието на региона. Това стана ясно по време на проведената в Габрово среща за изграждане на Тунел под Шипка. “ Крупните собственици на капитали имат интерес да инвестират в подобно дългосрочно съоръжение”, каза председателят на Генералния съюз на румънските индустриалци Георге Паунеску, който участва дискусията.

Според предварителните разчети за осъществяване на проекта са необходими 250 млн. лв. До две седмици в Габрово ще бъде създаден инициативен комитет, който да работи за реализиране на 100-годишната идея. Предстои организирането на среща с министър-председателя и представители на Южна Румъния и Северна Гърция.

В разговора участваха депутати, представители на фонд “Пътна инфраструктура”, на Министерството на транспорта, бивши и настоящи кметове на четирите общини от областта, както и на Казанлък и Стара Загора.

Срещатабе инициирана от Областния управител на Габрово- Цветан Нанов.Според присъстващите най- добрият вариант за изграждането на тунела е да се търси публично- частно партньорство.