Сагата Копаранска продължава
Сагата Копаранска продължава / netinfo
Върховният касационен съд върна делото, по което бившият синдик на "Финтекс" Гинка Копаранска бе осъдена на 5 години затвор, за ново разглеждане от досъдебната му фаза. Със своето постановление тричленен състав на инстанцията отмени изцяло въззивното решение на Великотърновски апелативен съд от 15 юни 2007 г., с което е потвърдена присъдата на Габровски окръжен съд по наказателното дело.

С присъда от 16 ноември 2006 г., състав на Габровски окръжен съд осъди Копаранска на 5 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим, за престъпление по чл.202, ал.2, т.1 във вр. с чл.201, вр. с чл.26, ал.1 от НК – длъжностно присвояване в големи размери. Подсъдимата бе призната за виновна това, че през периода 2 юни 2000 г. – 13 септември 2002 г., при условия на продължавано престъпление, присвоила сумата от 135 973,39 лв., собственост на “Финтекс” АД – Габрово (в несъстоятелност), връчени й в качеството на синдик на дружеството, да ги пази и управлява, като присвояването е в големи размери. На основание чл.202, ал.3 във вр. с чл.37, ал.1, т.6 и 7 от НК, първоинстанционният съд лиши Г.К. от право да упражнява материално-отчетна длъжност в държавни и общински предприятия и организации, както и да заема длъжност “синдик” за срок от 5 години.

Със същата присъда подсъдимата бе оправдана за това, че по същото е присвоила чужди пари в размер на 34 556 лв., както и че е извършила горното деяние при условията на чл.203, ал.1 във вр. с чл.201 вр. с чл.26, ал.1 от НК и я оправда по така предявеното й по-тежко обвинение.

Габровски окръжен съд постанови още подсъдимата да заплати на гражданския ищец – “Финтекс” АД (в несъстоятелност) сумата от 135 973,39 лв. – имуществени вреди от престъплението по чл.202 от НК.

След обжалване от страна на подсъдимата делото е разгледано от състав на Великотърновски апелативен съд, който с решение от 15 юни 2007 г. потвърди присъдата на Габровски окръжен съд.

Решението на апелативния съд е обжалвано пред Върховния касационен съд на Република България. Тричленен състав на касационната инстанция е преценил, че е налице съществено нарушение на процесуалните правила, налагащо ново разглеждане на делото, което да започне от досъдебното производство.