Работна среща на читалищата от областта
Работна среща на читалищата от областта / Дарик Габрово

 

Работна среща на читалищата от Област Габрово се проведе днес в Дома на културата. Участие в нея взеха председатели и секретари на културните структури от Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, както и от селата Поповци, Лесичарка, Горна Росица и Жълтеш. На работния форум бе представен кратък преглед на най- крупните културни прояви за първото шестмесечие на тази година.

"Сред тях са големите годишнини на Народно читалище "Развитие"- Севлиево и на читалището в село Добромирка", каза Божидара Георгиева от Регионалния център "Читалиша"- Габрово.

Читалищните председатели бяха запознати с промените, залегнали в Закона за народните читалища, както и със Стратегията за развитие на структурите от 2010 до 2013 година.

По време на работната среща отец Руслан от храм "Света Богородица" в Габрово призова читалищните дейци да не приемат и да не разпространяват книги, получени като дарения от Сциентоложката секта. Организацията на Сциентолозите има няколко неуспешни опити за регистрация у нас по Закона за вероизповеданията.

От Центъра за религиозни изследвания предупреждават за опитите на сектата да навлезе в България, използвайки българските читалища, като им предоставя безплатна литература във вид на дарения.