Първи търговците на горива ще свържат фискалните си устройства с НАП
Първи търговците на горива ще свържат фискалните си устройства с НАП / ДАрик Габрово

 

В началото на тази година НАП и мобилните оператори и бизнеса в България започнаха осъществяването на мащабна програма за борба срещу сивата икономика. Това на практика става чрез свързването на всички касови апарати с приходната агенция. Нововъведението вече е успешно приложено в Сърбия, Албания, Армения и Босна и Херцеговина.

Тази наложителна мярка се налага поради факта, че само по изчисления на експертите на НАП поне около 70% от родните търговци укриват обороти. Приблизително по около 20 млн.лв. губи държавата на година от малките търговски обекти.

Свързването на всички фискални устройства в България ще стартира поетапно от 01.01.2011 г. На практика това ще се осъществи чрез GPRS мрежата на мобилните оператори с НАП.

Собствениците на търговски обекти няма да участват в подаването на отчетите, тъй като това ще е напълно автоматизиран процес. Освен пряк фискален резултат новата система ще има и силен превантивен ефект, тъй като търговците ще знаят, че във всеки един НАП има достъп до техните обороти.

Първите, които ще свържат фискалните си устройства с НАП са търговците на горива. Това ще стане от 01.01.2011г. Практиката и наблюденията на експертите от НАП показват, че този бранш е най- рисков и там трябва да се вземат най - бързи мерки.

До края на септември 2011 г. това трябва да направят регистрираните по ДДС лица, а до 31.03.2012 г. и всички останали търговци.