Проходът Шипка е затворен за движение
Проходът Шипка е затворен за движение / netinfo

Проходът Шипка е затворен за движение за всички видове моторни преводни средства, поради снегонавявания от южната страна, съобщават от Община Габрово. Снежната покривка там, както и на Узана, е между 90 и 110 см.

Пътната настилка до Узана е силно усложнена, поради изоставен на пътното платно автомобил.  До този час не е разчистен пътя в района на Лесичарка, Мечковица, Геновци-Пъртевци, Рязковци, Харачери, Съботковци. Приоритет за почистване са основните пътища. Движението навсякъде в общината е силно затруднено. Дебелината на снежната покривка в центъра на Габрово е около 50 сантиметра. Очаква се височината на снежната покривка в градската част до края на валежа да достигне 65-75 см

За почистване на републиканската пътна мрежа работят общо 29 машини и за градската част 17 снегопочистващи машини.

 

От Общинския съвет за сигурност и управление при кризи се обръщат към гражданите на община Габрово, да не се движат с лични МПС, ако това не е абсолютно наложително. Сложната синоптична и реална обстановка се задържа, както и снежната покривка през целия ден ще продължи значително да се увеличава.

Община Габрово апелира към гражданите да почистват своевременно прилежащите площи към своите търговски и жилищни обекти.

Около сто деца от севлиевско останаха по домовете си, тъй като училището в Крамолин е обявило деня за неучебен.