Природен парк „Българка” представя рядка местна порода овце
Природен парк „Българка” представя рядка местна порода овце / netinfo

Част от сертифицирано стадо, което се отглежда по Оперативна програма „Околна среда" ще представи Природен парк „Българка" на Националното изложение по животновъдство, което се провежда в Сливен, съобщават от Дирекцията на парка.

Експерти от Асоциацията на местните породи, в която парк "Българка" членува, определи три женски агнета от рядката и застрашена от изчезване порода "Средностаропланинска овца", които да участват на изложението.

Среднопланинските овце са с много добри адаптивни способности към суровите природоклиматични условия. Те са подвижни, с много добре развит инстинкт за самосъхранение и активно търсене, познаване и използване на пашата, резистентни са към простудни и някои паразитни заболявания. Средната дължина на вълната е 11-19см., но се срещат животни и с по-дълга. Маслеността на млякото е много висока 8-10,5%.

Природен парк Българка представя рядка местна порода овце
netinfo

На изложението ще бъдат представени мляко и млечни продукти от овцете, също така специално бяха изработени одеяла от вълната им, които ще бъдат показани пред публиката и журито.

С цел запазване на старите местни практики и традиции, както и възстановяване и подпомагане на биологичното разнообразие на високопланинските ливади и пасища, Дирекцията на Природния парк популяризира Средностаропланинската порода овце и дейностите си по този проект сред местните животновъди. В резултат на двугодишни усилия, това лято билните поляни в местността Карамандра край Узана се изпълниха с пашуващи стада, продукцията от които се отличава с високата си еко-стойност.