Препокриха църквата в Крамолин
Препокриха църквата в Крамолин / netinfo

Църквата „Св. Възнесение Господне“ в севлиевското село Крамолин вече е с нов покрив. За цялостното й препокриване и подмяна на подпокривната конструкция са били изразходени 32 000 лева. Парите за ремонта са отпуснати след като проекта на кметството бе одобрен от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Част от средствата са били осигурени от Общината.

Църквата, притежаваща добра акустика, е построена през 1905 година. Заради това, че не е строена от местни майстори, в района няма друга подобна на нея. Заради това тя често се превръща в обект на възхищение сред чуждестранните туристи, които отскоро посещават Крамолин и намиращата се в близост до селото средновековна болярска крепост.

Заради близо половинвековното си затваряне и многобройните течове църквата се нуждае от спешно вътрешно пребоядисване. За него са необходими 18 000 лева, категоричен е кметът на селото Симеон Генов. И за този ремонт от кметството са били подготвили проект, който обаче не бил одобрен от програма „Бедствия и аварии“. От кметската управа в селото се надяват средствата да бъдат отпуснати следващата година.

В селото няма свещеник, но от 2003 г. на всеки празник литургиите се отслужват от отец Георги от Павликени. Така ще бъде и сега по време на зимните празници.