/ Община Габрово

На 21 ноември, от 18:00 часа в Залата на жирафите на Дома на хумора и сатирата ще се говори за празниците. За онова прекрасно време, през което не се работи („празно е”), но е съпроводено с богата палитра от обичаи и обреди.

Носителят на Априловска награда Мария Димиева представи пред габровци книгата си „Женско сърце”

Чрез тях човекът в традиционната култура се стреми да осигури на себе си и близките си най-вече здраве и благополучие. Така прави връзка с кръговрата на природата, с околния свят и със своята духовна същност.

За този разговор от Дома на хумора и сатирата са поканили доц. д-р Вихра Баева и доц. д-р Веселка Тончева, и двете от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. Поводът е тяхната книга БЪЛГАРСКИТЕ ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ от поредицата „Голяма книга” на издателство "ПАН".

Денят е избран специално: на 21 ноември се празнува Въведение Богородично. Малко история: през 1929 г. Светият синод на Българската православна църква обявява празника за Ден на на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж, но днес той е изпразнен от християнското съдържание.

Какво, къде, кога в Габрово през ноември

В „Българските празници и обичаи” са включени разкази и песни, свързани с един или друг празник, както и някои образи и символи, участващи в ритуалите на съответния ден. Така, събирайки празници, обичаи, вярвания, символи и текстове, книгата подрежда пъстрата мозайка на фолклорния свят.

Изданието е научнопопулярно и е предназначено за широк кръг читатели: младежи и възрастни с интерес към българските традиции и фолклор. То може да бъде и чудесен подарък за някой от поредицата предколедни и новогодишни празници.

Габрово е единственият български кандидат за „Европейски зелен лист“

Специални гости на вечерта са деца от Детските градини „Мики Маус” и „Явор”, които ще поднесат свой музикален поздрав. Празничната атмосфера ще допълни със свое изпълнение Групата за автентичен фолклор „Кольо Венков” при НЧ „Светлина - 1927” с. Жълтеш, общ. Габрово.