/ Секретариат на наградата „Европейски зелен лист“
За трети път Габрово е единственият български град, който ще се бори за екологичната награда на Европейската комисия - „Европейски зелен лист“. Кандидатстването сега ще определи финалиста за 2021 г., съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.

Снимка от Габрово спечели конкурс на МРРБ

В надпреварата влизат още 17 европейски града, сред които френските - Авиньон и Виши, румънският Бистрица, испанските - Карбайо и Риба-Роха де Турия, турският Чифтликкьой, германският Косвиг, датските - Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн, финландските - Кеми и Лапеенранта, португалските - Оливейра ду Оспитал и Виана ду Кастело, сръбският Сомбор, литовският Таураге и латвийският Валмиера. 

Секретариат на наградата „Европейски зелен лист“

В кандидатурата си Община Габрово посочва постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, чрез което се подобрява транспортната достъпност и качеството на шума, придобивките в градския транспорт, разделното събиране на отпадъците и обществената осведоменост.

Жилищен блок в Габрово и НУ „Васил Левски“ с приз от „Фасада на годината“ (СНИМКИ)

Поставен е акцент върху три добри практики - детска градина „Слънце“, която е първата публична пасивна сграда, проект „Цветен град“ с кампаниите за озеленяване на междублоковите пространства и инициативата „Приеми ме на село“ с фокус върху екологичния аспект.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците и водите.

Какво, къде, кога в Габрово през ноември

След подбора няколко кандидатури ще направят презентации пред журито през месец юни 2020 г. Печелившите ще бъдат обявени на церемония в португалския град Лисабон, който е европейската зелена столица за 2020 г.  

През миналата година Габрово бе един от петте града, които бяха избрани да се състезават във финалния етап за наградата за 2019 г. Защитата на концепциите се състоя в холандския град Ниймеген.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява труда и успеха за постигане на ,,зелен растеж“, отличава се онзи град, който приложи най-добре зелените идеи. Могат да бъдат избрани до двама финалиста, наградата е 75 000 евро.