Повече нарушения, извършени от таксиметрови водачи и фирми през 2012-та
Повече нарушения, извършени от таксиметрови водачи и фирми през 2012-та / Sofia Photo Agency , архив

С 60 % повече са установените нарушения от таксиметрови водачи и управители на фирми, извършващи таксиметрови превози на пътници в Габровска област през миналата година в сравнение с 2011-та, съобщиха за Дарик от пресцентъра на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  Инспектори на ДАИ Габрово са проверили дейността на 65 таксиметрови фирми и са съставили 15 акта за констатирани нередности от техните управители. Съставени са и 103 акта на водачи на леки таксиметрови автомобили при извършени контролни проверки на пътя . През 2011-та актовете са били 71.

При съвместна проверка на служители на ДАИ и  „Икономическа полиция" Габрово в три  таксиметровите фирми са открити редица нарушения, за които са съставени 8 акта. Материалите по трите случая са изпратени в Районна прокуратура  с мнение за образуване на наказателно производство.

 В отговор на въпрос на Дарик за контрола върху здравословното състояние на водачите и техническото състояние на такситата, от  министерството уточняват, че предпътните медицински и технически прегледи се организират от превозвача, получил разрешение за извършване на дейността. За тези два вида прегледи той води съответно дневници, в които отразява здравословното състояние на водачите и техническото състояние на автомобилите.

Преди явяване на изпит за придобиване на удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил", всеки кандидат представя в ОО „КД-ДАИ" свидетелство за съдимост, карта от предварителен медицински преглед със заключение, че лицето е годно да изпълнява професията шофьор и удостоверение за психологическа годност.

Последните два инцидента, които станаха в Габрово с таксиметрови автомобили, не са свързани с хронични здравословни заболявания на водачите, става ясно от информацията на пресцентъра.

В единия случай се касае за  медицински проблем /микроинсулт/, който е възможно да възникне внезапно и непредвидено, а при втория случай причината е загуба на контрол на автомобила и предизвикване на катастрофа. Контролната дейност на ДАИ Габрово е завишена спрямо 2011 г., което показна положителна тенденция по отношение контрола на автомобилните превози на пътници и товари в област Габрово, обобщават от министерството.