съд
съд / / ThinkStock/Getty Images
Състав на Окръжен съд – Габрово осъди мъж от Габрово за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие. Съдът призна В.С. за виновен в това, че на 18 ноември 2016 г., около 11:00 ч. на ул. „Варовник” в Габрово, при управление на лек автомобил Фиат, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходка, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

Осъдиха шофьор на товарна композиция, причинил по непредпазливост смърт на пътя

Мъжът управлявал превозното средство със скорост от около 60 км/ч, като не се движил възможно най-вдясно на платното за движение, а пешеходката пресичала на необозначено за това място.

В.С. бе осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода – условно, с 3 години изпитателен срок. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година и 4 месеца.

Осем дела се гледат тази седмица в Окръжен съд-Габрово

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното на подсъдимия наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 1/3.