Съединение
Съединение / Община Дряново
На 6 септември  1885 е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това чисто българско завоевание­, без външни подбудители, крепители и защитници, е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България.

По повод 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, на 6 септември от 10.00 часа Община Габрово организира тържествено поднасяне на венци и цветя пред паметника на Продан Тишков-Чардафон.

Годишнината от Съединението на Княжество България и източна Румелия ще бъдат отбелязани в Дряново. На 6 септември от 10:30 часа на площад „Освобождение” започва празничната програма. Предвиждат се изпълнения на колективи от НЧ „Развитие 1869”, след което ще бъдат поднесени цветя и венци от официалните лица.  

Церемонията, с която ще бъде отбелязан 6 септември в Севлиево започва в 10:30 часа на площад „Свобода“ с поднасяне на венци и цветя. 

133 години от Съединението
Община Габрово