Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево
Осъдиха убийците на Павел Христов от Севлиево / Dariknews.bg

18 години лишаване от свобода общо получиха убийците на 22 годишния Павел Христов от Севлиево.

На 12 години лишаване от свобода е осъден 22 годишния Петър П., а Ник Г., който е бил непълнолетен по време на престъплението, получава 6 години затвор.

Днес петчленен състав на Габровски окръжен съд с председател Минкова обяви присъдите.

Двамата подсъдими бяха признати за виновни в това, че след полунощ на 29 септември 2011 г., в гора в землището на севлиевското село Боаза, умишлено умъртвили Павел Христов от Севлиево, "по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост". Чрез нанасяне на удари с чук в главата.

Според съдия Минкова, въпреки че единият от извършетелите е бил непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си.

22-годишният Павел Христов изчезнал след купон в дома си в Севлиево. Около две седмици по-късно е обявен за издирване. Разпитани са около 20 души от близкия кръг на изчезналия, били вечерта с него. Постепенно броят на заподозрените се стеснява. Двамата обвиняеми проявяват признаци на виновно поведение, което насочва криминалистите към тях. След 10-часов разпит те правят пълни самопризнания. Разказват, че Павел ги дразнел и ставал агресивен като си пийнел. Затова предварително се наговорили да го убият. Вечерта след купона го примамили с обещанието, че ще търсят имане в севлиевското село Боаза, качили се в автомобила на Петър и потеглили, обяснява началникът на сектор "Криминална полиция" Борислав Бончев.

На 50 метра от селото спрели и го пребили с предварително взет за целта чук. След това го залели с бензин и опитали да го запалят, но неуспешно. На връщане изхвърлили чука и телефона на жертвата. Когато се прибрал в дома си, Петър разказал на баща си за извършеното убийство, който след няколко дни отишъл и преместил трупа в дере, затрупал го с клони и дървета. По-късно той признава на криминалистите къде е заровил тялото.

След претърсване на района са открити части от трупа, от дрехите, вещи и чукът.

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, без да се провежда разпит на свидетелите и вещите лица в съдебно заседание. Пред съдебния състав подсъдимите заявиха, че се признават за виновни по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изразиха съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на двамата подсъдими и доказателствата, които ги подкрепят събрани в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанията на подсъдимите съдът е задължен да се съобрази с разпоредбата на чл.58а от НК. В конкретния случай първоначално определеното на пълнолетния извършител наказание от 18 години е променено в лишаване от свобода в размер на 12 години, а за непълнолетния по време на убийството извършител, наказание от 9 години е намалено с 1/3. Така наложените наказания съдът определи при баланс на смекчаващите и отегчаващите обстоятелства.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.