Оправдателна присъда за лекаря от Спешното
Оправдателна присъда за лекаря от Спешното / Дарик Габрово, архив

Габровски окръжен съд  оправда днес лекар от „Спешно отделение" на габровската областна болница по повдигнатото му обвинение за причинена смърт на пациент.

Подсъдимият П.С. бе признат за невинен в причиняване смъртта на 51-годишен габровец, поради немарливо изпълнение на задълженията си.  Според магистратите при извършен преглед на пациента на 27 септември 2010 г., около 22,30 ч., лекарят не е направил пропуски в диагностиката и не е нарушил разпоредби, регламентиращи упражняваната от него професия, с което да е причинил смъртта на пострадалия, настъпила около 10,00 ч. на 28 септември 2010 г.

Съдът счете, че с оглед събраните по делото доказателства (включително изслушаните в хода на производството две тройни съдебно-медицински експертизи) не може да се направи категоричен извод за това П.С. да е нарушил Терапевтични алгоритми на „Спешно отделение" на МБАЛ „Д-р Т. Венкова", разпоредби от Закона за здравето и Правилата за добра медицинска практика на лекарите в Република България, поради което оправда подсъдимия по така повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл.123 ал.1 пр.ІІ от НК. 

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.