Взрив, Севлиево
Взрив, Севлиево / Община Севлиево
Преди обед днес Окръжният съд в Габрово гледа дело, свързано с газовия взрив в Севлиево, който на 8 март 2014 година причини смъртта на 10-годишно момче и нарани сестра му. То е образувано срещу служител на газоразпределителното предприятие, който според Прокуратурата не изпълнил трудовите си задължения, нарушавайки национално законодателство и неспазвайки длъжностната си характеристика.
 
Взривът станал около 22:00 часа на 8 март 2014 година.

В къщата на ул. „Васил Левски" № 54 в Севлиево децата живеели сами, тъй като родителите им били в чужбина. Къщата не била газифицирана. Мръсният канал се свързал в изградена улична шахта до която в непосредствена близост под земята преминавала тръба от газопреносната системана.

Дете загина при взрив в Севлиево, сестра му е в тежко състояние в Пирогов

С времето на едната муфа се образувал отвор, започнал да изтича природен газ, който прониквал в улична шахта, а оттам в канализацията за мръсни води и в жилището. В продължение на няколко дни количеството газ в жилището се увеличавало.

На 8 март 2014 г. вечерта пострадалата Александрина решила да запали печка на дърва. В момента, в който драснала клечка кибрит, пламъкът предизвикал експлозия на натрупалия концентрация природен газ. Взривът разрушил изцяло жилището и предизвикал разрушения на съседни къщи.

От експлозията пострадалият Анатоли, който получил несъвместими с живота увреждания, в резултат на които на 09.03.2014 г. починал. На пострадалата Александрина били причинени: шок, изгаряния на двете ръце, тромбоза на дясна бедрена вена и изгаряния по кожата.