Темида, съд, решение
Темида, съд, решение / Списание Мениджър

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за присвояване на скъпи рент-а-кар автомобили от ФР Германия, манипулиране на номерата на рамите им и продажбата им в България.

Офицер в ОДМВР-Габрово, който е сред обвинените за участие в групата, е осигурявал регистрацията на присвоените коли в местния КАТ, преди те да станат собственост на добросъвестни купувачи.

Разбили престъпна група за продажба на скъпи коли, участвал и полицай

Четвъртият, обвинен като участник в групата, се намира в държава от ЕС. За него е издадена европейска заповед за арест и обвиненията предстои да му бъдат предявени.

Двама от задържаните след акцията в Габрово остават в ареста

Събраните доказателства сочат, че групата е била сформирана през 2016 г. До момента са установени 11 автомобила, за които е доказано, че са наети в Германия и продадени в България с променени идентификационни номера. В хода на разследването се очаква бройката им да нарасне. Цената на част от автомобилите от висок клас надвишава 100 000 евро. 

Колите били наемани от малоимотни българи с неистински български или чужди документи за самоличност, на които предварително били регистрирани фирми и откривани банкови сметки в Германия. После автомобилите били прекарвани през дадена европейска държава и обявявани за откраднати от местен паркинг.

Арестуваха полицаи, разследват ги за незаконна търговия с коли

В един от случаите луксозна кола била обявена за открадната в малко селище в България. Това усъмнило разследващите органи и довело до поставяне под контрол със СРС на определени лица и разкриване на престъпната схема. За нея незабавно били информирани германските власти.

На 23 юли 2017 г. Специализираният наказателен съд наложи на ръководителя на групата (търговец на автомобили) и полицейския служител мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На третия задържан участник в групата съдът определи парична гаранция, за да полага грижи за децата си.