Обявен за международно издирване мъж остава зад решетките
Обявен за международно издирване мъж остава зад решетките / DarikNews.bg
Окръжният съд в Габрово потвърди присъдата на Районния съд за задържане под стража на мъж от Ловеч.
Лицето е обвинено за извършено престъпление – съзнателно ползване на неистински документи – лична карта и свидетелство за управление на МПС, в които са вписани данни на други лица.
На 14 ноември ловчанлията бе разкрит при полицейска проверка на управлявания от него автомобил на бул. „Априлов” в Габрово.
Окръжният съд счете, че са налице основанията за определяне на най-тежката мярка за неотклонение.
Съдът отчете, че при наличните данни за личността на обвиняемия, който е осъждан неколкократно за тежки умишлени престъпления, съществува реална опасност да се укрие поради страх от наказателна отговорност, както и да извърши друго престъпление или да попречи за разкриване на обективната истина.
Определението на Габровски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Историята на ареста:
На бул. "Априлов" в Габрово полицейски екип спрял за проверка л.а. „Опел Астра“. Водачът на автомобила представил лична карта на името на мъж от Пловдив. При извършената проверка в масивите на МВР е установено, че номерът на личната карта съответства на номера на документ за самоличност на жена от Пловдив.
Водачът е задържан и отведен в полицейското управление за изясняване на самоличността му. В хода на работата по случая е установено, че мъжът е на 29 години и е от Ловеч. За него има издадена европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване чрез Шенгенската информационна система за извършено престъпление на територията на Нидерландия.
Уведомени са Окръжна прокуратура – Габрово и Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“  - МВР. Мъжът е задържан за срок до 72 часа. В РУ-Габрово е образувано досъдебно производство за използване на неистински официален документ, предстоят и действия съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.