НТС - първата държавна сграда с вертикални фотоволтаици
НТС - първата държавна сграда с вертикални фотоволтаици / Областна администрация Габрово

 

Областният управител Мариян Костадинов подписа договор с фирма изпълнител за реализация на проект "Зелени инвестиции за енергийна ефективност на административна сграда на ул."Брянска" № 30, гр.Габрово", информират от областна администрация.

НТС ще е първата административна държавна сграда с поставени вертикални фотоволтаици. Освен постигането на пълна естетическа завършеност на фасадата, ефектът от поставените фотоволтаични панели ще бъде в две направления - произвеждане на електроенергия, която да задоволи чест от потребностите на сградата и значителен екологичен ефект. Те ще се монтират на определено разстояние от стената и ще действат на принципа на двойната фасада. През лятото ще намали нагряването на сградата и следователно ще намали разходите по климатизирането й. През зимата ефектът ще е обратният - сградата ще отдава по-малко топлина в атмосферата, което ще води до по-ниски разходи за отоплението й.

 „Това е една емблематична сграда за Габрово, в която към момента са настанени всички или почти всички държавни структури. Затова е необходимо да им подсигурим устойчива и качествена среда за работа в сграда за административно обслужване. Предвидените строително-ремонтни работи по проекта ще допринесат за реализиране на енергоспестяващи мерки и ще подобрят обществените функции на сградата при работа с граждани и посетители." каза още Мариян Костадинов и изрази увереността си, че този процес ще бъде финализиран по един качествен начин.

Проектът е в съответствие с Приоритетна ос 1 на Националната схема за зелени инвестиции на Националния доверителен екофонд, с продължителност 8 месеца и  на стойност близо 1 млн лв. Целта на проекта е повишаване на енергийната ефективност в административна сграда - държавна собственост, чрез прилагане на енергоспестяващи мерки с оглед значително намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Дейностите по проекта включват смяна на дограма, изолация на стените и покрива,  отоплителна система, както и осветителна и ел. инсталации.