Светла Иванова
Светла Иванова / Областен управител Габрово

„Непростимо е в ерата на информацията деца и родители да бъдат непросветени по отношение на наркозависимостите. Ние имаме за цел не да изнасяме лекции в кампанията за превенция употребата на наркотични вещества, а да разговаряме, свободно и открито. Затова потърсихме някой, който е бил в този омагьосан кръг – от зависимостта до просветлението, за да може да говорите с него, да питате и коментирате.“ – това каза областният управител Иванка Баева по време на поредната среща от инициираната от нея кампания.
 

Иванка Баева, Областен управител на Габрово
Иванка Баева, Областен управител на Габрово


Препълнени зали в две севлиевски училища СУ „Васил Левски“ и „Ген. Иван Бъчваров“ и множество въпроси очакваха Светла Иванова, която всички вече познават. Тя е категорична, че целта на тези срещи не е, за да провокира интерес към себе си, нито любопитство към наркотиците.

 

Иванка Баева, Областен управител на Габрово
Иванка Баева, Областен управител на Габрово


„Бъдете зрители на този филм защото там, от разстояние е безопасно!“ – заяви тя пред учениците и допълни още, че Бог я е опазил, за да може с действията си сега да помага на онези, които имат нужда и да предпази други. Въпросът за началото винаги е пръв, а то началото винаги е продиктувано от някаква болка счита Светла. За нея всички наркотици са болкоуспокояващи – в един случай за душата, в друг за тялото. Важното е, че болката не минава ако се опитваш да я потушаваш, трябва да се търси нейният корен.

„Всяко средство, което използваме, за да избягаме от реалността или да преодолеем някакво страдание, трябва само да ни накара да се замислим защо искаме да променим средата около нас . Светът не е толкова лош и враждебен, напротив – прекрасен е! Прозрях това и изпитах желание да живея!“ – сподели бившата наркозависима.

Този път учениците задаваха конкретни въпроси за леките и тежки наркотици, за стимулантите, за новите вещества – бързите наркотици на новото време. Онези, обясни Светла, които те карат да мислиш бързо, да бъдеш креативен, да кипиш от енергия, а после? После идва времето на депресии, разстройства до посегателство към собствения ти живот.

И отново куп провокативни въпроси, откровени отговори, няколко часа разговори, последвани от десетки покани за приятелство към нея в социалната мрежа…така преминават срещите между учениците и жената, освободила се от робството на дрогата благодарение на обичта на близките й и любовта към живота!