"Овцевъдството в Централен Балкан"
"Овцевъдството в Централен Балкан" / ЕМО
Изложбата "Овцевъдството в Централен Балкан", на Етнографски музей на открито "Етър", може да бъде представена и във вашия музей. В продължение на една година експозицията предизвика интереса на посетителите в МАИР “Боженци”. Ако искате "Овцевъдството в Централен Балкан" да гостува при вас, може да се свържете с екипа на ЕМО “Етър” на телефони: 066810564, 066 810560.

Изложбата представя традиционния начин на отглеждане на овце в селищата от Централен Балкан през първата половина на ХХ век.
Овцевъдството е основно препитание на балканджиите в миналото. Наличието на изобилна горска паша, вода, мери и естествени ливади благоприятстват отглеждането на овце. Те задоволяват нуждата от мляко, вълна и тор.

По характер овцевъдството е дребнособственическо - отделните стопани притежават от 20 до 50 овце.
В изложбата се проследява животът на овчаря, отглеждането на овцете, преработката на млякото и вълната.
Традиционното овцевъдство запада след кооперирането на земята, а последните мандри съществуват в Балкана до 1970 година.

В изложбата са представени архивни снимки и над 100 предмета, които показват, че "овчарството има своите хубости и приятности, защото си на слънце, чист въздух, в торбичката има доволно хляб и захлупак със сирене", както пише краеведът Боян Чомаков.