ЕМО „Етър” популяризира дейността си за 2017 г. пред нетрадиционни за музея потребители на туристически услуги
ЕМО „Етър” популяризира дейността си за 2017 г. пред нетрадиционни за музея потребители на туристически услуги / ЕМО „Етър”

Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова и координаторът на отдел „Работа с публики” Виолета Янева се включиха в Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Събитието се проведе в София и бе организирано от българското Министерство на туризма и Световната организация по туризъм към ООН.

Обсъдено бе разработването на модели за ефективно партньорство, които да допринесат за насърчаване на световните цивилизации и постигане на социално-икономически ползи за местните общности.

Културният календар на ЕМО „Етър” за 2017 година бе предоставен на участниците във форума.

„Макар на този конгрес акцентът от българска страна да бе поставен върху цивилизацията на траките, ние презентирахме и ЕМО „Етър”, за да покажем, че в страната ни има интересни за туристите места, чието минало е различно от историята на траките.

Участниците са личности с тежест в своите общности, те получиха нашия Културен календар и съм сигурна, че ще използват региона ни като добър пример в своите бъдещи презентации на различни форуми”, коментира доц. д-р Светла Димитрова.

Културен календар и рекламни материали на ЕМО „Етър“ за 2017 година получиха:

– Нейно Кралско Височество Принцеса Дана Фирас, президент на „Петра Нешънъл Тръст”, Йордания;

– Негово превъзходителство д-р Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм;

– Египтологът д-р Захи Хауас, бивш министър на антиките, познат от филмите по Нешънъл Джиографик, който смята, че достъпът на туристите до паметници от времето преди Античността трябва да бъде ограничен, тъй като много от тях ги рушат;

– Д-р Сок Сангвар, който разказа за опита на Камбоджа за прилагане на Кодекс на посетителите в музеите на открито;
– Д-р Зерай Алемсегет от Етиопия, където е брандирано откритието за началото на човешката цивилизация;

– Каролин Хурет, която смята, че хората трябва да съпреживяват музейните събития;

– Министрите на туризма на България, Ирак, Черна гора, Македония, Малта, Египет, Зимбабве, Гърция, Азербайджан и специалисти от различни страни.

„Изводът е, че на такива форуми има какво да се научи. Сигурна съм, че много от презентаторите в бъдеще ще разказват за ЕМО „Етър“. Те представят и добри, и лоши примери и аз вярвам, че сме успели да ги заинтригуваме положително. Това е стъпка към популяризиране на дейността ни сред нетрадиционни за ЕМО „Етър“ потребители на туристически услуги. Този контакт може да ни помогне да осигурим майстори, които да бъдат включени в Международния панаир на традиционните занаяти“, коментира Светла Димитрова.