Зам.-министър Петрунова с висока оценка за екипа, реализирал ХІV Международен панаир на традиционните занаяти
Зам.-министър Петрунова с висока оценка за екипа, реализирал ХІV Международен панаир на традиционните занаяти / ЕМО „Етър”

Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова изпрати писмо до директора на ЕМО „Етър" доц. д-р Светла Димитрова, с което поздравява екипа на музея за постигнатите резултати по време на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти.

„Регистрираният рекорден брой посетители на панаира е доказателство за високия професионализъм на ръководения от Вас екип, който прилагайки иновативни методи в работата, допринася за популяризирането на Международния панаир на традиционните занаяти, като авторско събитие, представящо традиционното културно наследство.На Вас и на целия екип желая здраве и професионални успехи", пише зам.-министър Бони Петрунова.

Писмото е с копие до кмета на Габрово Таня Христова, която е председател на Оперативното бюро на Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър".

14 534 посетители преминаха през Етнографски музей на открито „Етър" в дните на панаирното изложение от 3 до 6 септември. Това е рекорд в историята на Международния панаир на традиционните занаяти, който през 2016 година имаше своето 14-то издание.

Най-много туристи посетиха музея на 4 и 5 септември, съответно 4 794 и 4 025. През първия ден от изложението - 3 септември, са отчетени 3 131 посетители, а в последния - 6 септември - 2 584.

На ХІV Международен панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър" се представиха 120 занаятчии от страната и чужбина. В Майсторската надпревара в занаята „Тъкане на колани „на кори" се включиха 9 участника - 6 българки, холандка, румънка и украинка.

Изключително привлекателна за публиката бе фолклорната програма, в която участваха състави от цялата страна.