Напредва подготовката за националните чествание на Шипченската епопея
Напредва подготовката за националните чествание на Шипченската епопея / Областна администрация Габрово

 Председателят на Инициативния комитет на националните чествания на Шипченската епопея Мариян Костадинов проведе работна среща с отговорниците на предвидените събития. Целта бе да се представи напредъкът по организацията на всички мероприятия, планирани за периода 21-26 август, както и да се обсъдят възникнали трудности в процеса.

По време на срещата беше представен готовият художествен проект на изложбата „Девически манастир - свето благовещение", която ще бъде ситуирана на мястото в градския парк, където някога е била светата обител. Присъстващите бяха запознати  с резултатите от инициативата „Осинови паметник".

Новият момент в програмата, който участниците дискутираха, беше обявеното състезание по „Скоростно изкачване на стълбите към Националния храм- паметник Шипка". Обсъден беше и самият регламент на състезанието.

В края на срещата Областният управител Мариян Костадинов представи етапа,  до който е стигнала неговата инициатива за възстановяване на вечния огън на храм-паметника и изграждане на 22-метров пилон с националния флаг на Република България. Костадинов обясни, че инвестиционният проект за пилона вече е депозиран в НИНКН. След като оттам се получи разрешение, трябва да се издаде такова и от Община Казанлък. Очакванията са 22-метровия пилон с българския флаг да посрещне гостите за Шипченските тържества на върха.