Радослав Първанов
Радослав Първанов / Parvanov.org
Шест години след завършването на габровската Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, нейният възпитаник инж. Радослав Първанов се завърна в своето училище, споделяйки с учителите си и с обучаващите се тук ученици своята голяма любов – фотографията. Поводът бе 123-тата годишнина от основаването на училището, създадено по завет от видния д-р Василиади.
 
Поканата да получи свое дългосрочно място в емблематичната ковачница на технически кадри дойде от преподавателите по история Цветанка Генчева и по български език и литература Надежда Найденова. Първоначално идеята бе да се организира представяне или временна експозиция на творбите на младия фотограф по повод патронния празник на първото политехническо училище в България. Впоследствие обаче надделя решението да бъде създаден специален кът на Радослав Първанов. 

Радослав Първанов
Parvanov.org

Началото на месец декември премина в подготовка, организиране и създаване на експозицията, за да може тя да бъде открита в навечерието на празника, който по традиция се чества на 19 декември. След усилена работа по синтез на съдържанието на експозицията, нейния дизайн, разположение и техническа изработка, и с усърдния труд на учителите и екипа на Радослав Първанов, се стигна до готов продукт, който да бъде дългосрочно експониран пред учениците в основната сграда на гимназията. 

Радослав Първанов
Parvanov.org

За дом на творчеството на младия габровски фотограф бе избран третият етаж на ПТГ, където се намират кабинетите по история - мястото, възпитало младия Василиадиевец в още по-голяма обич към родната историята и национални ценности. Символично или не, един от най-светлите и просторни коридори на гимназията бе допълнен от 10 значителни по размери табла с цветни фотоси, представящи осъществяването на една юношеска мечта.
 
Идеята да се даде пример на настоящите и бъдещи ученици в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ чрез пътя на успешното реализиране на един от популярните й възпитаници, се роди спонтанно у неговите учители. Споделяйки я с ръководството, няколко месеца по-късно тя вече активно е разработена. Завръщането на възпитаник на Василиадиевото училище и представянето му с неговите професионални и житейски постижения е позабравен акт, затова надеждата на Радослав Първанов и неговите учители от етапа на средното му образование е това да се превърне в училищна традиция.
 
Изкуството, експонирано в училището, е лично дарение от Радослав Първанов за ПТГ. Експозицията дава информация за периода на неговото образование като средношколец, инженер и фотограф, както и кариерата му на творец от 2009 година до днес. Авторският му Национален проект „Аз съм Българка!“ е свеж пример за родолюбие, с който младите хора, участващи в начинанието, показват избора си да останат в Родината и я направят едно по-добро място за живеене, възпитавайки и своите деца в изконните български ценности. Паралелно с отношението, което постепенно изграждат у себе си към родната история и традициите ни, от настоящите и бъдещите Василиадиевци се очаква да осъзнаят, че учат в едно от най-добрите училища в България, училище с дълбоки и устойчиви традиции. И че трябва да имат уважение и лична отговорност към заветите, оставени ни от поколенията преди нас.
 
Завръщайки се на мястото, откъдето е започнал своя осъзнат път в живота, Радослав Първанов напомня и че не бива да забравяме откъде сме тръгнали и кой е бил до нас, показвайки ни вярната посока. Според него началото на житейския и професионален път е изключително важно, а добрите основи, дадени в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, са без аналог в България. Затова е от съществено значение учениците, излезли от гимназията след годините на обучение, да продължават и поддържат традицията жива. 

Радослав Първанов
Parvanov.org

Експозицията бе тържествено открита на 18 декември 2018 година, в присъствието на автора ѝ Радослав Първанов, ръководството на гимназията, както и учителите на Радослав. Заедно с учениците, в навечерието на патронния празник всички се потопиха в разказа за един нелек творчески живот, започнал именно по коридорите на първото политехническо училище в страната. Авторът напомни, че своите първи успехи е постигнал именно с работата си в училище и извънкласните дейности, които поставят основите на творческа му и инженерна кариера.
 
Радослав Първанов получи почетния знак на Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади"  и благодарствен адрес от ръководството.
 
Началото на експозицията проследява пътя на автора през периода на средното му образование и постиженията и работата му по време на следване на висше образование в страната и чужбина. Останалите фотоси разказват за българската история и родните традиции, за неподправената красота на българката и отношението на младите българи към духовното ни наследство. Тематично са зададени идеите за габровските исторически и културни забележителности, християнството като опора на нацията и природните феномени в Родината ни, представени са и исторически места в страната, които са малко познати.
 
Вписвайки се непринудено в училищната среда, Национален проект „Аз съм Българка!“ със своята постоянна експозиция цели да разкаже по достъпен и различен начин за нашата история и традициите ни. Картината се допълва прекрасно и от факта, че авторът на проекта е Василиадиевец, а някои от фолклорните му модели също са възпитаници на ПТГ.
Дареното изкуство ще остане за неопределен период от време в училището с идеята да привлече внимание към поставените теми, да образова и възпитава, да разказва и най-вече да мотивира и помага на всички онези младежи, които или търсят своя професионален път или им е нужна малката искрица, с която да разкрият своят талант.
 
Ето част от съкровените размисли, които Радослав Първанов споделя във въведението към специалната си експозиция:
 
„…финалът на предизвикателството да учиш точно в това училище идваше твърде бързо. Разбрах, че е престижно да си завършил  нашата специалност. Василиадиевец не се раждаш, а ставаш, след като прекараш четири или пет безкрайно истински години по коридорите на ПЪРВОТО политехническо училище в България! Спазвайки заветите на д-р Никола Василиади и с гордо вдигната глава, ние успешно се представяхме на важни състезания както в града, така и в цялата страна, с гордост носейки името на нашето училище. Училище, което започнах да чувствам като дом, дом на душата и техническото ми съзнание. Тези прекрасни години, към които, уви, няма връщане, винаги ще ми липсват!
Дойдох, учих, оцених, лудях и се подготвих за живота благодарение на Вас, мои скъпи на сърцето учители!
Благодаря Ви и искрено Ви обичам!“