Над 13 000 лв. от продуктова такса след проверки на РИОСВ
Над 13 000 лв. от продуктова такса след проверки на РИОСВ / netinfo

Над 13 000 лв. от продуктова такса са постъпили в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС след проверки на РИОСВ - Велико Търново от началото на годината до сега. Такава такса дължат фирмите производители или вносители на опаковани стоки, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци и които нямат сключен договор с организация по оползотворяване на отпадъците от опаковки.

Извършени са 42 проверки на фирми производители и вносители на опаковани стоки. Те се провеждат по изготвен от инспекцията график и съгласно изискванията на Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки. Само 17 от тях са членове на организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки и плащат такса към тях.

В графика за тази година са включени около 80 фирми. Той не е окончателен и подлежи на актуализация, като в него се включват и нови фирми.

Издадени са 21 предписания за представяне на справки за опаковките, пуснати на вътрешния пазар и от внос и за плащане на установените неплатени продуктови такси за опаковки, пуснати на вътрешния пазар.

Проверките на екоекспертите продължават.