Мария Пенева
Мария Пенева / Областен управител Габрово

Зам.-областният управител Мария Пенева заедно с членове на звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги посетиха четири услуги в община Габрово. Целта на срещите бе да се направи инспекция и да се събере актуална информация за действащите социални услуги.

Посетени бяха Дома за възрастни хора с физически увреждания, Дневния център за деца с увреждания, ЦНСТ за деца и младежи с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи и ЦНСТ за деца с увреждания в кв. Трендафил. Не са констатирани нарушения. Базите на услугите са в много добро състояние. Капацитетите на Дома за възрастни хора и дневния център са запълнени. В ЦНСТ за деца с постоянни медицински грижи има едно незаето място, а в ЦНСТ в кв. Трендафил – две свободни места. Голяма част от децата с увреждания, настанени в ЦНСТ-ата в Габрово, са от други градове. Директорите посочиха като проблем привличането на млади хора към персонала, особено квалифицирани медици. Липсата на интерес за работа в социалните услуги е продиктувана от ниското заплащане.

Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги предвижда и мониторингова обиколка на социални услуги в Севлиево.