Младежи дискутират правата на гражданите в Европа
Младежи дискутират правата на гражданите в Европа / Европа директно - Габрово

Младежи от областите Габрово и Ловеч проведоха три дискусии на тема "Моите права в Европа". Това стана по време на три срещи, проведени от 24 до 28 ноември, които са част от събитията на Европейския  информационен център “Европа директно” при Габровската търговско-промишлена палата. Младежките дискусии преминаха под наслов “Гражданите ЗА Европа” и бяха посветени на Европейската година на гражданите.

През април младежи от двете  области участваха в обучение за младежки лидери. Освен запознаване с правата на гражданите в Европейския съюз, те се учиха да водят дискусии и определиха темите, по които да се проведат диспутите в техните градове. Сега те имаха възможност на практика да покажат наученото като водещи на събитията.

На 24 ноември в Габрово ученици от 5 училища обсъждаха  темата “Какво е да си европейски гражданин?”

Младежи дискутират правата на гражданите в Европа
netinfo

Както нормално се случва при младите хора и учениците,  съвсем естествено, разговорът се насочи към образованието в отделните страни, предимствата и недостатъците на нашата собствена образователна система, как трябва учениците да се подготвят, за да са конкурентоспособни на европейския пазар на труда и да могат да се възползват от равните си права с гражданите от другите страни членки.

Според младежите важна част от образованието трябва да бъде изучаването на чужди  езици, което е необходимо условие  да се възползваме от предоставените ни възможности като европейски граждани. Не липсваше и евроскептицизъм в някои от изказванията, но накрая всички се обединиха около заключението, че самите ние трябва да имаме самочувствие на европейски граждани, за да ни третират като такива и в останалите страни-членки. Такава беше и препоръката към държавните ни институции.Събитието в Габрово се проведе със съдействието

“Правата на младежите  за образование в чужбина” беше темата, по която дискутираха ученици  от Гимназията за чужди езици “Екзарх Йосиф I”. На 25 ноември в Ловеч младежите Александра и Михаела бяха модератори на две групи. Участниците трябваше да покажат знанията за правата на гражданите в Европейския съюз, а след това да изкажат мнения, да дадат предложения или да зададат въпроси по конкретната тема за дискусия. Възможностите за обучение в Германия, Австрия и Великобритания, предизвикаха особен интерес сред учениците от гимназията. Евентуалните рестрикции за получаване на стипендии от българи и румънци във Великобритания силно тревожеха тези, които имат намерение да продължат образованието си там. Бяха изказани мнения, че на практика те са дискриминирани, само защото са българи. Въпреки равните ни права с гражданите от другите страни-членки, разликата между стандарта на живот и доходите в България и другите страни на практика ограничава възможностите ни да се ползваме напълно от тези права – това беше един от изводите, който направиха участниците в дискусията. Като потвърждение те посочиха факта, че поради финансови причини значителен процент от нашите студенти в Германия не успяват да завършат. Събитието се проведе със съдействието на Сдружение “Знание” Ловеч и РСО “Централна Стара планина”.

Младежите в Трявна избраха темата “Какво е да си европейски гражданин?” за дискусията на 28 ноември в залата на Общината. Участниците бяха от Център за социална рехабилитация и интеграция - местен център за работа с доброволци. В свободен разговор младежите показаха познанията си за своите права в ЕС, предложиха свои идеи за популяризиране на тези права.Разликата в стандарта на живот между нас и останалите страни-членки и възможностите за реализация, които имат в другите страни, бяха поставени в центъра на разговорите. Младежите трябваше да се замислят и върху факта, че освен права като европейски граждани имаме и редица задължения, които трябва да спазваме.

Младежи дискутират правата на гражданите в Европа
netinfo

Кметът на Трявна Драгомир Николов откри дискусията и приветства участниците. Събитието се проведе със съдействието на Сдружение “Имка” Габрово и ЦСРИ Трявна.