Бедствието абитуриентски балове
Бедствието абитуриентски балове / ThinkStock/Getty Images
По време на абитуриентските балове значително нарастват рисковите фактори за нарушаване на обществения ред и за възникване на пътно-транспортни произшествия.

Най-често те са свързани с превишаване на скоростта и извършване на опасни маневри и действия при управление на автомобили с абитуриенти, шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, неправилното превозване на абитуриентите, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите.

Други важни фактори са неправомерната употреба на общоопасни средства и прояви на агресия след употреба на алкохол, както в увеселителните заведения, така и на пътя.

ОДМВР - Габрово информира, че е създадена необходимата организация и са предприети мерки за обезпечаване на добър обществен ред и безопасност на движението по време на празничните масови прояви. В празничните дни ще бъде осъществяван засилен контрол и ще бъде осигурено полицейско присъствие на местата за провеждане на абитуриентски балове.

Засилен контрол ще се упражнява и по маршрутите на придвижване към тях с цел предотвратяване на характерните груби нарушения на Закона за движението по пътищата и на обществения ред преди, по време и след тържествата. Извършени са специализирани проверки  на  увеселителните заведения  - ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други места, където се организират младежки празненства.

От полицията напомнят, че на местата за провеждане на абитуриентски празненства е забранено носенето на огнестрелно оръжие и използването на  общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел.
 

Не прекалявай с алкохола по време на бала


Ще се прилагат строги мерки за контрол по спазване правилата за движение и употребата на алкохол от водачи на автомобили. Не бива да се забравя, че най-тежките катастрофи с абитуриенти и съпровождащите ги, настъпват след края на баловете - в ранните сутрешни часове, при управление на автомобили след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи, и при движение с превишена скорост.

За да не се стигне до подобни инциденти, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани в тържествата.