Любопитни факти за Коледа
Любопитни факти за Коледа / Sofia Photo Agency

 

Всички знаем как да празнуваме на Бъдни вечер и на Коледа, но дали знаем от къде идват традициите и обичаите? Ето няколко интересни факта за Коледа.

1. Названието Коледа идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass - Меса на Христос.

2. Името на Дядо Коледа или Санта Клаус идва от холандското име за св. Никола - Sint Nikolass, съкратено до "Sinterklass", което пък американците бързо превърнали в Санта Клос.

3. Празнуването на Коледа се превърнало в престъпление през XVII век в Англия.

4. Съкращаването на Крисмас до Иксмас - X-mas, не е неуважително или пренебрежително, защото X е първата буква от името на Христос в гръцката азбука, посочва БГНЕС.

5. Първата коледна картичка е изобретена от англичанин през 1843 година. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо.

6. Най-популярната коледна песен Jingle Bells първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало One Horse Open Sleigh /"Открита шейна с един кон"/.

7. Друга стара традиция е украсяването на коледната елха със светлини. Тя се е зародила, когато преследваните християни започнали да поставят запалена свещ на прозорците си, често в дърво или растение, като знак, че там ще се казват молитви.

8. Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 година, първоначално основани върху френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни девизи в сладкишите.

9. Класическата коледна песен "Тиха нощ" всъщност никога не е била писана специално за празника.