Лазаровден в Етъра
Лазаровден в Етъра / netinfo

В събота,  от 11.30 часа, в Архитектурно етнографски комплекс "Етър" посетителите ще могат да наблюдават възстановка на пролетния момински обичай - Лазаруване. В него участват само моми (от 8-9 до 16-17 години). Лазарки ще са момичета от Националната Априловска гимназия, гр. Габрово.

Според народните представи Лазаровден е денят на нивите, пасбищата и горите. Лазарките обикалят из засетите ниви, където също изпълняват песен - пожелание. Жените омесват питки, прекаждат обреден хляб - погача и чакат гости.

На този ден лазарките ще обикалят къщите в АЕК „Етър", като във всяка една те ще изпълняват песни, пожелавайки плодородие. Стопаните им раздават от погачата с мед и плодове, за да има берекет. Даряват ги с яйца и дребни пари. Наркая момите отиват на реката  и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. Чието венче,  излезе най-напред по течението на водата, тази мома става кумица, кръстница. Тя повежда моминското хоро и правото да подготви лазарките следващата година. Всички моменти от обичая Кумичене се придружават от съответни обредни песни, в които преобладават мотивите за качествата на моми и ергени, за любовта между тях, за предстояща женитба. Според народното поверие, девойка, която е лазарувала и се е кумичила, не може да бъде похитена от змей. Тя вече има право да се моми, да очаква сватове и да се ожени.