/ Музей Дом на хумора и сатирата

Световно известният български художник Кристо вчера обяви, че през 2020 година ще реализира проект, идеята за който започва преди близо 60 години - опаковането на Триумфалната арка в Париж. От 6 до 19 април през следващата година един от символите на френската столица ще заблести в нова светлина, опакована в 25 000 квадратни метра сребристосин пропиленов плат, и 7000 метра червено въже, които ще бъдат рециклирани след това.

Той ще съвпадне с изложба в Центъра Помпиду, планирана да продължи от 18 март до 15 юни. Това ще бъде поглед към ранните години на творческия тандем Кристо и Жан-Клод в Париж. Родени на една и съща дата през 1935 г., те се срещат там през 1958 г., когато Христо се премества в града след обучението си в България. Те живеят и работят в Париж до 1964 г., след това се установят в Ню Йорк.

Представят творчеството на Кристо по време на детско ателие „Форми“

Дни преди Кристо да обяви най-новия си проект, Музеят на хумора и сатирата представи в Галерия Credo Bonum  изложбата „Роден в Габрово“. Тя показва домовете, в които семейството живее, училищата, в които Христо учи, детските игри и заниманията с изкуство, както и местността Качорите, където прекарва летата и където се завръща като студент в Академията, преди да отпътува за Прага.

Изложбата е своеобразна „капсула на времето”, в която разказът е на журналистката Евгения Атанасова-Тенева – една от най-задълбочените изследователки на творчеството и живота на Кристо и Жан-Клод. В тези текстове се появяват и спомените на Кристо за времето в Габрово, записани в поредица от интервюта, които тя прави с него през годините.

Кристо работи по голям проект на открито в лондонския „Хайд парк“ (СНИМКИ)

Семейната фабрика „Химия и индустрия” е мястото, където малкият Христо, заедно с двамата си братя, расте и играе в близост до предметите, които ще станат емблематични за творбите му – платовете и варелите.

Изложбата е организирана от Музея на хумора и сатирата, Община Габрово и Сдружение "Нашето по-голямо Габрово" и може да бъде разгледана до 14 април всеки ден от 11:00 до 19:00 часа в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска” 2, вход от ул. „Бенковски”.