Кристина Сидорова бе специален гост на деветото издание на Националния фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”
Кристина Сидорова бе специален гост на деветото издание на Националния фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана” / „БСП за България”

Народният представител от „БСП за България” Кристина Сидорова бе специален гост на деветото издание на Националния фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”. Той се организира от Народно читалище „Светлина 1927” с. Жълтеш, Кметство Жълтеш и Община Габрово, под патронажа на Министерство на културата.

„Уважаема г-жо, Боянова, скъпи певици от фолклорен ансамбъл към село Жълтеш, скъпи гости, за мен е огромно удоволствие да ви приветствам днес на деветото издание на „Песни в полите на Балкана”. Вярвам, че както всяка година на тази сцена, днес ние ще чуем прекрасните български песни, ще видим красивите български хора, ще напълним ушите, очите и душата си”.

С тези думи започна приветственото си слово Кристина Сидорова на откриването на Националния фестивал за автентичен фолклор.

„Днес, мили участници, извийте вашите гласове, изгонете тези облаци и поканете слънцето, защото този фестивал заслужава да има слънцето и да види красотата на българската песен и българската народна традиция. Пазете традициите ни, пазете българщината ни. На добър час!”, пожела депутатът от левицата.

Макар целта на първия организиран фестивал „Песни в полите на Балкана” да бе даване на възможност за изява на самодейците от региона и представяне на красотата на автентичното богатство на Габровска област, Народно читалище “Светлина 1927” успя да утвърди своето достойно място на националната фолклорна сцена. Интересът към фестивалната програма в последните години нараства, както и броят на младите участници, което отрежда една нова, много важна роля на „Песни в полите на Балкана” – фестивалните дни се превръщат в място за междупоколенчески диалог, припознаване на идеали и взимане на пример.